Waalformaat
Uitstraling
Het Waalformaat is de meest gebruikte maat voor metselstenen. Mede hierdoor heeft het Waalformaat een natuurlijke, vertrouwde en oudhollandse uitstraling.
Formaat
De afmeting van een metselsteen Waalformaat is 210 × 100 × 50 mm.
Toepassing
Het Waalformaat leent zich perfect voor verschillende metselverbanden. Deze veelzijdigheid maakt he Waalformaat dan ook de meest gebruikte metselsteen in Nederland. Met name in de woning- en utiliteitsbouw, maar ook voor bijvoorbeeld schuren, stallen en tuinbakken is dit formaat uiterst geschikt.
Niet gevonden wat u zocht?
Heeft u niet kunnen vinden wat u zocht? Geen zorgen, het merendeel van onze artikelen staan (nog) niet in ons online assortiment. Deze artikelen kunt u echter gewoon bij ons kopen. Van andere kleuren metselstenen tot andere formaten opsluitbanden, vermoedelijk kunnen we u gewoon van dienst zijn. Kom gerust op bezoek bij onze showtuin of neem vrijblijvend contact met ons op.
Wat is het Waalformaat?
Metselstenen staan ook wel bekend als bakstenen, bouwstenen of gevelstenen. Het Waalformaat metselstenen wordt gezien als de standaardmaat van metselstenen en het is dan ook niet verrassend dat het de meest voorkomende metselsteen in Nederland is. Metselstenen Waalformaat worden dan ook veelvuldig gebruikt voor de nieuwbouw, renovatieprojecten maar ook voor de utiliteitsbouw. Dit formaat metselstenen dankt zijn naam aan het gebied waar ze ooit geproduceerd werden: in de fabrieken aan de Waal.
Wat zijn de afmetingen van het Waalformaat?
De afmeting van een metselsteen Waalformaat is circa 210 × 100 × 50 mm. Zoals gezegd wordt deze afmeting tegenwoordig gezien als standaardmaat. Wij merken op dat deze afmeting een richtlijn is en de exacte afmetingen per type steen kunnen afwijken.
Welke soorten Waalformaat stenen zijn er?
Bij handvorm stenen wordt de mal machinaal gevuld met klei. De klei wordt eerst door een laag zand en zaagsel gehaald waarna de klei in de vorm wordt gedrukt. Dit proces zorgt ervoor dat er karakteristieke nerven ontstaan op de steen, wat op zijn beurt weer zorgt voor een authentieke uitstraling van een gevel.
Bij vormbak stenen wordt de mal eerst bestrooit met zand. Nadat de klei in de vorm is geperst, wordt de klei zodanig afgesneden dat er vijf oppervlakten bezand zijn en er één kant glad is. Vormbak stenen zijn door dit proces dan ook gladder en egaler en bevatten bovendien minder nerven en luchtgaten dan bijvoorbeeld handvorm stenen.
Bij strengpers stenen wordt er machinaal klei in een streng geperst waarna deze streng in de afmeting van een Waalformaat steen wordt gesneden. Dit proces zorgt voor een hoekige, rechte en gladde vorm van de steen. Het is echter mogelijk om ook bij strengpersstenen nerven aan te brengen. Beide varianten worden doorgaans gebruikt voor modernere projecten.
Hoeveel Waalformaat stenen gaat er in een m²?
Er gaan circa 75 Waalformaat metselstenen in een vierkante meter.